Campaign Not Running

There are a number of reasons why your campaign may not be delivering impressions.  Follow this list to make sure that all of your settings are correct:

1. Is your account funded?

Before your campaigns can go live, your account must be funded. If your account balance is below $5.00, your campaigns will not run.  Click on the account balance in the top-right corner of the Basis DSP interface to add funds to your account.

SOLUTION: Add funds to your account.

2) Is your campaign online?

If your campaign was created in "offline" mode, you will need to switch it to "online" before it can run.  On the Campaigns tab, use the ON/OFF selector to switch your campaign to online.

SOLUTION: Set your campaign online.

3) Has your campaign or ad been approved?

Before a campaign or ad can run, it must be approved by our ad quality review team. You can see the review status of your campaign by looking in the Review column on the Campaigns tab.  Review status for ads can be found in the Detailed Reporting section. Your campaign will only run once it has been reviewed and set to "approved" status.

Approved Status: (Your campaign or ad has been approved)

Pending Status: (Your campaign or ad has not yet been reviewed)

Denied Status:  (Your campaign or ad has been denied and cannot run on Basis DSP. Our ad quality team will email you with information.)

SOLUTION: If your campaign is pending, you should wait for it to be reviewed. If your campaign is denied, you should have received an email from our ad quality team informing you of why it has denied.  Follow instructions in the email to solve the problem.

4) Has your Budget been met?

If you had set a budget on your campaign, it will stop once the budget has been reached.   Keep in mind, it is possible to set a daily or lifetime budget.  Change your budget by editing campaign settings.

  • Daily Budget - If you used the daily budget feature then check to see if the campaign has reached that budget for today.
  • Lifetime Budget - If you used the lifetime budget feature, then check to see if the campaign has reached that budget since it first went online. Use the date range selector to load stats from an earlier date up until today.

NOTE: Our pacing system will attempt to stop the campaign when there is $5 left in the budget. For example, if you set a $100 budget, the campaign may stop after $95.  Adding an extra $5 to your budget allows you to work around this.

SOLUTION: Increase your lifetime budget, or switch to a daily budget. If your budget is $5 or less, increase the budget to more than $5.00.

5) Are your Day Parting and Flight Dates correct?

Day Parting and Flight Dates are optional features that allow you to control the dates on which your campaign will run, the times of day that it will run, and the days of the week that it will run.  If you are using Flight Dates, or Day Parting, double check the settings to make sure they are correct:

SOLUTION: Change your Flight Dates or Day Parting to match the days and times you want the campaign to run.

6) Do the selected inventory sources support your creative dimensions?

Different websites or apps will have different banner sizes.  Depending on the inventory sources that you have chosen, it may be necessary to add different creatives to your campaign.  For instance, a website that only has 300x250 inventory will not support 728x90 banners.

Check the websites or apps in your campaign to see if they support your creative dimensions. This can be done on the Inventory tab.  Using the Actions button () select Ad Placements to see if your creative dimensions are supported for that source.

SOLUTIONS:

1) Add inventory sources to your campaign that support the creative dimensions you are using.

2) Add creatives to your campaign that support the available dimensions in your selected inventory sources.

7) Do the selected inventory sources support your Geo Targeting?

Different websites or apps will receive traffic from different countries around the world. Depending on how the publisher has set up their inventory, some countries may not be available.  On the Inventory tab check to see if your targeted country is available for that website or app. Using the Actions button () select Geo Stats to see if your creative dimensions are supported for that source:

SOLUTION: Add inventory sources to your campaign that have available impressions in your targeted country.

8) Is your vertical or creative Blocked on selected inventory sources?

Many publishers have rules about what types of content can be advertised on their website or mobile app. Some publishers will not allow certain verticals (e.g. Automotive, Travel, Health, etc.).  Some publishers will not allow certain creative types (e.g. Animated, Audio, Non-Branded). On the Inventory tab check to see if your selected inventory sources are blocking your campaign. Using the Actions button () select Site Rules option to see if your campaign is being blocked:

SOLUTION Add inventory sources to your campaign that do not block your vertical or creative types.

9) Is your Retargeting list too small?

If you are running a retargeting campaign there are two main reasons why it might not be running:

1) Audience is too small: If you have a very small number of users in your audience, it is possible that they have not been seen on any of the selected inventory sources.

SOLUTION 1: Continue building your audience until it has more users, or wait until the users in your audience are seen on one of the websites in our inventory.

2) Inventory selection is too small: It is recommended that you choose Run Across All Exchanges/Run-Of-Network when buying impressions for your retargeting audience. It is not possible to predict which websites your audience may visit, so it's best to search for them everywhere and anywhere. If you have applied a domain whitelist to your campaign, this could also make it hard to find your audience. NOTE: Retargeting campaigns enforce run of network by default.

SOLUTION 2: Change your campaign to Run-of-Network by editing the inventory in your Campaign Settings, or, add more inventory sources to your campaign.

10) Does your Domain Whitelist or Blacklist match your inventory sources?

If you have applied a domain whitelist or blacklist to your campaign, it will be filtering the inventory sources you have selected. For instance, if you select Youtube.com as an inventory source, but then apply a domain whitelist with only Weather.com in it, the campaign will not buy impressions.  This is because inventory from Youtube.com will never come from the Weather.com domain, and all impressions will be filtered out.

SOLUTIONS:

1) Remove the domain whitelist or blacklist.

2) Update domain whitelist or blacklist to match the inventory sources you have selected

3) Update the inventory sources to match the domain blacklist or whitelist

NOTE: When using a domain whitelist, it is recommended to set inventory sources to Run Across All Exchanges/Run-Of-Network.

11) Do your Brand Protection settings match your inventory sources?

If you have applied Brand Protection to your campaign it may stop your campaign from running. There are 2 reasons for this:

1) The inventory sources selected are not brand safe, according to your Brand Protection settings.

2) Basis DSP is unable to retrieve any brand safety information on the chose inventory sources, and cannot verify your Brand Protection settings.

SOLUTIONS:

1) Either change/remove brand protection settings, allowing your campaign to buy on the selected inventory sources.

2) Add new inventory sources to your campaign that meet the Brand Protection requirements you have selected.

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful